Waar

afrikaMalawi is een land in het zuiden van Afrika. Misuku is een landstreek in het uiterste noorden van Malawi, tussen Chitipa en Karonga, aan de grens met Tanzania. Het is een hoogheuvelgebied.

Met meer dan 2036 meter hoogte is het na Mulanje in Zuid-Malawi het hoogste van Malawi. Op de toppen bevindt zich een tropisch regenwoud. Vanaf Karonga aan het meer is er een weg die ‘naar boven’leidt. De eerste 15 km zijn geasfalteerd, daarna leidt de weg over kronkelende zandwegen naar de dorpjes.

Vooral in het regenseizoen (november – april) is vervoer over de modderige wegen zeer beperkt mogelijk. De “Wazukwa” (mensen uit Misuku) zijn in die tijd voornamelijk aangewezen op plaatselijke voorzieningen voor voedsel, ziekenzorg, scholen etc.

Wasukwa verbouwen voedsel voor eigen gebruik: maïs, rijst, casava, bonen, bananen en groente. Als de oogst mislukt door geen of te veel regen is er steevast voedselgebrek. Velen hebben ook nog een akker waarvan ze koffie verkopen als extra inkomsten. Moesten ‘de vrouwen’ tot 20 jaar geleden dagelijks nog vele kilometers lopen om aan water te komen, nu is er met geld uit o.a. Nederland, op centrale plaatsen een ‘dorpskraantje’ met stromend bergwater. Sinds 2008 is er elektriciteit naar Misuku gekomen, maar het zal nog wel even duren tot dat het gemeenschapsgoed wordt.